keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Lintuperspektiiviä etsimässä

Long time no see?

Kiirettä on pitänyt, työrintamalla ja perheen parissa. Työkiireiden ydin on ollut viimeiset pari viikkoa väitöskirjaprosessin realisoitumisessa, kun ollaan viimeistelty ensimmäistä artikkelia julkaisukuntoon hiki hatussa. Muualla sitä hikeä ei sitten kauheasti ole näkynytkään, ellei joogasalia lasketa mukaan... Palataan siihen tosin vasta kohta!! Perheen parissa - no, sairastelua, mitäpä muutakaan. Toivotaan että suunta olisi jo parempaan, että saataisiin hetki hengähtää ennen seuraavaa tautikierrosta. Huokaus.


Hengittämisestä puheen ollen, sitä tuli tehtyä taas oikein toden teolla viikonlopun joogakurssilla. Huolimatta kukonlaulun aikaan kilisevästä herätyskellosta ja saaneen tuntuisesta kropasta, ei voi muuta sanoa kuin että on nuo kurssit aina vaan ni-in mahtavia!! 


Lihakset ja kroppa pysyy kunnossa, selkä ei kiukuttele vaikka istuisi tietokoneen ääressä päivätolkulla, pää ei räjähdä siellä pyörivien ajatusten voimasta... Oikeasti en tiedä miten sitä pärjäisi (tai oikeammin pärjäsi) ilman rutiininomaista joogaa! Ne jotka joogaa itse, tietää mistä puhun, ja ne jotka ei - no, ette tiedä mitä menetätte...


Ja mistäpä sitä muualtakaan saa sitä perspektiiviä, kun katsoo maailmaa ylösalaisin! Ei vaan, tuo kuva oli niin hillittömän hyvä että oli pakko se pistää tähän yhteyteen... Perspektiiviäkin tuli kyllä roppakaupalla, kun kurssilla opettajana vieraillut Frank teki taikojaan taaksetaivutuksissa: ensimmäistä kertaa pääkopassani on ajatus siitä, miten tuon voisi IKINÄ tehdä yksin. Ja se on aivan mieletön saavutus meikäläiselle, joka kyllä lapsena roikkui pää alaspäin ties missä puunoksalla kuin pieni paviaani konsanaan, mutta joka nykyisin tuntuu voivan pahoin jo Tykkimäen maailmanpyörässä. Ja siellä ollaan sentään ihan nuppi taivasta kohti... 


Hiljaa hyvä tulee, kun osaa pitää asiat perspektiivissä - kuten tämä oheinen Laura Sykoran Vrschikasana (skorpioni) -jatkumo osoittaa!

 

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Rakkaudella kokoon riipaistua

Mikä niin? No se ruoka tietenkin. Siihen palailen tuossa kohtapuoliin, ensin pakolliset treenikuulumiset!

Pitkästä aikaa oltiin perjantaina Annin kanssa salilla yhtäaikaa mutta ei yhdessä. Eli siis itse kun väänsin selkä/vatsatreeniä niin toinen osapuoli treenaili jalkoja. Ei niin kivaa kuin yleensä, mutta menihän se siinä - tosin se viimeinen 20 % jäi oikeasti tekemättä. Kyllä toki paikat sai kipeytymään juuri sopivasti, mutta jotain jäi puuttumaan. Korvien välin huolto kenties?


No, onneksi päästiin se hoitamaan eilen, kun vietettiin mukava iltapäivä ihan vaan tyttöporukassa shoppaillen. Ihan vaan yksiä kenkiä - niitä maailman täydellisimpiä saappaita - lähdin ostamaan, mutta mukaan tarttui myös takki, biletoppi (marraskuuta varten, vink vink Maarit) ja muutamat farkut. Plus lapsille vähän päiväkotivaatetta. Ihan parasta nuppihuoltoa siis!!

<3 El Naturalista <3 

Tänään ohjelmassa olisikin vielä salitreenit, sitten alkaa taas kokonaan joogalle pyhitetty viikko: maanantaina ja keskiviikkona salille, ja perjantaina Frankin kurssille. Ihanaa päästä tutustumaan uuteen opettajaan ja poimimaan hänen opetuksestaan ne omaan harjoitukseen sopivimmat palat!! 


Sitten se rakkaudella kokoon riipaistua -osuus... Sattuneesta syystä eilen tuli syötyä "vähän mitä sattuu", mutta eipä tuo taas painossa näy. Kahdentonnin ruokavalio ei ole heilauttanut painoa mihinkään, eli lukemissa miinus 7,5-8 kg ollaan pysytty (Ryhtiliikkeen alkuun verrattuna siis). Siksipä olen pikkuhiljaa uskaltautunut astumaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle tarkoista ohjeiden seuraamisesta kokeilevaan ruoanlaittoon, eli tässä teillekin jakoon yksi tuottoisa kokeilu - ei ehkä maailman terveellisin sellainen, mutta hiiskatin hyviä olivat!! Ja riipaistu tosiaan kasaan aineksista, joita kaapista sattui löytymään, lapsille ja miehelle kinkkuversiona ja itselleni mallia kasvis. Annosmäärää on vaikea arvioida, koska tosiaan tein kahta eri täytettä, ja tuo kasvistäyte oli jäänyt edelliseltä päivältä jämiksi - eli sanoisin että alla olevista määristä tulee muutama annos.


Kasviskiepit yrtti-kikhernetäytteellä

3 kpl torttutaikinalevyjä

Yrtti-kikhernekastike:
50 g kikherneitä (keitettynä tai purkista)
1 rkl tummaa soijarouhetta
1 valkosipulinkynsi
Oliiviöljyä paistamiseen
50 g tomaattimurskaa
Ripaus kaapista löytyvää mausteseosta, esim. Sambal oelek tai Garam masala
½ dl yrttejä (mieluiten tuoreita tai pakastettuja), esim. basilika, persilja, ruohosipuli, rosmariini
Ripaus suolaa
Ripaus mustapippuria

Täytteeseen lisäksi:
50 g tuorejuustoa TAI
25 g juustoraastetta + 2-3 rkl ruokakermaa

Tee ensin kastike: Kuullota viipaloitu valkosipuli öljytilkassa miedolla lämmöllä, lisää tomaattimurska, mausteseos ja huuhdotut kikherneet sekä soijarouhe. Kiehauta ja hauduta muutama minuutti. Lisää hienonnetut yrtit ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hieman jäähtyneeseen kastikkeeseen tuorejuusto tai kerma/juustoraastesekoitus.

Kaulitse sulaneita torttutaikinalevyjä pituussuuntaan noin puolet pidemmiksi. Levitä 2-3 rkl täytettä jokaiselle levylle (jätä loppupäähän n. 2 cm tyhjää) ja rullaa ne kiinni pituussuuntaan. Jos haluat voit "liimata" rullan kiinni vesitilkalla (kuten joulutortut). Leikkaa kustakin rullasta 4-5 viipaletta ja lado rullat pellille kupeelleen. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Ps. Jos perheessä on lihansyöjiä niin kinkkutäytteeseen iskin kastikkeen tilalle kinkkukuutioita ja juustoraaste/kermasekoituksen, sekä mausteeksi ripauksen valkopippuria sekä paprikaa. Hyvin näytti maittavan nekin, ja lisääkin saa kuulemma tehdä! 

perjantai 18. lokakuuta 2013

Nautitaan raakana

Raakaa treeniä ja raakaa ruokaa. Siinä päivän aiheet.

Aloitetaan treenistä. Vaikka Terhin eilen lohduttikin, että "hyvin sä vedät", niin hanuriosasto ei ole tänään ihan samaa mieltä aiheesta. Annin kanssa sunnuntaina vedetty jalka/pakaratreenikin tuntui vielä alla, ja eilen illalla ruuvattiin taas hanuriosastoon pyöreyttä. Uusia kivoja liikkeitä siis... Niiden joukosta löytyi kyllä hyvinkin pikaiseen uusi viha/rakkaussuhteen kohde, joka on pakko varmaan päästä tekemään jokaisessa pakaratreenissä tästä eteenpäin. Aiempaa sumokyykkyä toki unohtamatta!


Raa'asta treenistä sitten siihen maukkaampaan osastoon. Olen tässä koittanut enemmän tai vähemmän aktiivisesti kokeilla myös erilaisia raakaruokia, etenkin sellaisina päivinä kun teen töitä kotoa käsin ja lapset on päiväkodissa. Eli ei tarvitse selitellä kenellekään mitä syö ja miksi! Alkujaan pääsin maistamaan raakaruokaa Magnuksen ruokakurssilla, ja yllätyin siitä, miten mahtavia makuja ruokiin saa ilman että niitä tarvitsee kypsentää. Siitäpä syystä olen hommannut tässä viimeisen vuoden mittaan useammankin raakaruokakirjan, ja voisinpa vähän myös arvostella niitä tänne. Tässäpä ensimmäinen:


Mistä erityisesti tykkäsin: kirja on suomenkielinen, siellä on selkeät ohjeet ja herkulliset kuvat. Ohjeet on helppoja, ainekset (tai ainakin leijonanosa niistä) löytyy ihan normikaupoista, ja kirja kattaa kaikenlaiset ruoat aina aamupalasta iltapuuroon ja keitoista jälkiruokiin. Helppo opus siis aloittelevalle raakailijalle! Itse olen kuolannut etenkin noita jälkkäreitä ja kräkkereitä, mutta päädyin käytännön syistä aloittamaan kokeilut avokadopastasta. Ja vaikka äsken mainitsin, että lähes kaikki ainekset löytyy kaupasta, niin eipä niitä kaikkia sitten omassa kaapissa ollut... Ei muuta kuin soveltamaan, tämän pitäisi olla helppoa - ja sitäpä se olikin. Alla oma soveltamani ohje teillekin, aivan mielettömän ihana ruoka - kokeilkaa jos ette usko! 



RAWokadopasta
(1 annos)

Pasta:
1 pieni kesäkurpitsa
1 valkosipulinkynsi
1 tl agavesiirappia (tai hunajaa)
Ropsaus suolaa
Loraus oliiviöljyä

Avokadokastike:
1 avokado
3 rkl sitruunamehua
2-3 rkl oliiviöljyä
1/4 tl kuivattua chiliä
Ripsaus suolaa
Mustapippuria myllystä
Ripsaus paprikajauhetta
Ropsaus kuivattua korianteria (lehtiä)
Nippu villirucolaa
1 tl agavesiirappia (tai hunajaa)

Pasta: Leikkaa kesäkurpitsa ohueksi suikaleeksi julienne -leikkurilla tai vaikkapa perunankuorimaveitsellä. Lisää joukkoon puristettu valkosipulinkynsi, suola ja siirappi, sekoita ja anna tekeytyä kulhossa kastikkeen tekemisen ajan ja lisää lopuksi joukkoon oliiviöljy.

Kastike: Laita kulhoon sitruunamehu, öljy sekä chili, mausteet ja siirappi. Lisää kuutioitu avokado ja silputtu rucola. Sekoita, maistele ja mausta omaan makuusi sopivaksi (ripsaus on siis pienempi määrä kuin ropsaus, sanoisin että ripsaus on noin 1/4 tl ja ropsaus 1/2 tl). Tarjoile heti.

Ps. Sen verran vielä lisään tähän loppuun, että laitoin itse lautaselle vielä lisäksi mozzarellaa protskulähteeksi, muutoin taisi olla tämän annoksen arvintoarvot kohdillaan!

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Tieni joogan parissa?

Olen jo useamman kerran miettinyt, että pitäisi joskus kirjoittaa muutama sana pidempäänkin joogasta, ja tänään se hetki taisi tulla vastaan. Miksi juuri tänään, sen kerron sitten tarinan lopussa, eli malttakaa hetki!

On siis olemassa joogaa ja joogaa. Joillekin kaikki jooga on sitä samaa mitä he tekevät esim. kuntosalilla tai kansalaisopistossa, mutta siis eri lajejahan on monia: hathajoogaa, yinjoogaa, bikramjoogaa, astangajoogaa jne jne. Olen siis aikoinaan kokeillut ihanihanihan ensimmäisenä jooganani kansalaisopistolla hatha-joogaa, ja kaikki kunnia sille - se ei vaan ollut "mun juttu". Ihan kivaa hengittelyä ja istumista ja ja ja, mutta se jokin joka olisi saanut oman sydämeni liikahtamaan, sitä ei vaan ollut. Mummojoogaa, jos sitä jotenkin pitäisi kuvailla. Ei siis minulle, urheilulliselle ja paljon liikkuvalle ja haasteista pitävälle, ei kolahtanut.


Pari vuotta taisi tuon jälkeen vierähtää (vuosi oli ehkä jotain 1997 tai 1998), kun olin hathaa kokeillut, ilman että jooga edes kävi mielessä. Sitten satuin lainaamaan kirjastosta Voimajooga -kirjan, ja sepä näyttikin jo joltain ihan muulta. Ja hei, silloin ei mitään juutuupeja ollut, josta olisi videoklippejä voinut käydä katsomassa, että tämähän voisi olla SE JUTTU. Kirjasta innostuneena kokeilinkin jotain liikkeitä, mutta edelleen ei sitä oikein kirjaa lukemalla saanut irti sitä mitä halusi. Onneksi satuin tuona vuonna olemaan paljon Helsingissä töissä, ja löysin sieltä paikan, jossa heppu nimeltä Jarkko Törmänen piti voimajoogatunteja. Sinne mentiin yhdessä kaverin kanssa yhtenä iltana (maanantaina muistaakseni vielä), ja vieläkin huvittaa, kun muistaa miltä koko loppuviikon tuntui - kuin traktori olisi ajanut yli ja muuttanut minut mennessään ankanpojaksi. Joka paikkaa särki ja sattui ja kävely oli yhtä tuskaa, mutta muuta ei voinut kuin nauraa ja samalla todeta, että this is IT, tätä lisää! Vuosi: muistaakseni 2002.


Sieltäpä sitten suuntasin astangajoogan alkeiskurssille Kouvolaan, ja kävin tunneillakin jokusen kerran. Työkiireet kuitenkin teki tepposet, ja vaikka tykkäsin lajista ja alkeisjatkokurssinkin kävin, niin se jäi. Nyyh... Muutamaa vuotta myöhemmin löysin itseni taas Helsingistä, tällä kertaa opiskelemasta, ja yllättäen Annankadun sali tuli tutuksi. Kierros #2 alkoi, vuosi 2004, taas alkeet ja alkeisjatko - ja sitten paluu Kouvolaan. Ei helkkari. Ei vaan onnistunut jatkaa. Mielessä kyllä aina oli, että se oli niin ihanaa, pitäisi mennä taas tunneille, mutta elämä tuli tielle. Ja lapset. Ja ennenpitkää myös pienenpieni äksidentti laskettelurinteessä.

Vuosi 2010. Polvesta eturistiside paskana, onneksi kiltti lääkärisetä laittoi uuden tilalle. Siinä sitä kuntouttelin itsekseni jokusen kuukauden, ja sinä aikana mietin, että jooga. Se. Aloitetaan. Uudestaan. Polvi operoitiin toukokuussa, ja syyskuussa mietin uskaltaisinko lähteä mukaan kansalaisopiston astangaryhmään. Syksyn ajan keräsin rohkeutta, ja tammikuussa menin mukaan, vaikka polvi ei taipunut juuri enempää kuin 90 asteen kulmaan. Koko ajan ajattelin, että teen koko jutun polven ehdoilla ja sitä kuunnellen, jotain on nyt vaan pakko keksiä.


Siitä se olikin sitten menoa. Motivaatiotekijä oli, aikaa oli, tahtoa oli. Tammikuussa aloitin taas alkeista, kierros numero 3 vuorossa ja vuosi 2011. Huhtikuussa sitten alkeisjatkoon Magnus Appelbergin oppiin, ja toukokuussa sainkin sitten täysin yllättäen Päiviltä soiton - alkaisinko ohjaamaan? En tosiaankaan ollut edes harkinnut koskaan moista, mutta mutta. Voisihan sitä kokeilla, mjoo... Kokeilin. Tykkäsin. Ja sille tielle jäin. Nyt ei joogan lopettaminen ole käynyt mielessä yhden yhtä kertaa, se on vaan niin iso osa elämää että ei sitä voi enää jättää.


Mitä siitä sitten saa? No yhdelle se on hyvä liikuntamuoto, toiselle salin hiljaisuus kiireisen työpäivän jälkeen on maailman ihanin asia. Kolmannelle se on tutkimusmatka omaan itseen. Neljännelle - jotain muuta. Itselleni se on ollut tähän mennessä noita kaikkia kolmea ensimmäistä, ja luulenpa että se neljäskin asia on sieltä pikkuhiljaa löytymässä. Siitä päästäänkin sitten siihen, miksi tätä kirjoittelen juuri tänään!

Nimittäin - tänään ohjatessani joogatunteja löysin taas sisältäni sen ilon ja hyvän mielen, jonka voi saada ihan vaan pelkkin tuntien pitämisestä. Astangassahan ohjaaja ei siis itse "tee muiden mukana" vaan opastaa ja avustaa muita. Jokaisella on oma harjoituksensa, ja jokaista autetaan hänen harjoituksensa mukaisesti, henkilökohtaisesti. Tänään salilla oli mukavat vibat, ja lähdin kotiinpäin hymy huulilla. Tämä mielessäni:


Kiitos siis jokaiselle tänään salilla olleelle, sain teiltä taas niin paljon iloa ja valoa ja energiaa syksyn pimeyteen! Toivottavasti tiellenne tulee yhtä mukavia ja ihania ihmisiä sekä uusia ystäviä niin läheltä kuin kaukaakin, kuin mitä itse olen astangan kautta löytänyt!! Ja muistakaa:

lauantai 12. lokakuuta 2013

Laatuaikaa

Vapaapäivän viettoa perheen kanssa. Parasta laatuaikaa <3 .


Eilinen salitreenikin uusine vääntöineen sai aikaan mukavan väsyneen tunteen käsiin. Ei sentään gorillakäsiä, mutta se mukava tunne että jotain on tehty. Vatsalihaksetkin sai kipeäksi kun Anni linkkasi illan päätteeksi tämän Youtube -pätkän Facebookiin!

Aamulla sai nautiskella kahvikupillisen sängyssä, aamiaiseksi tekaisin banaanilettuja ja lounaaksi uunissa muhi kasvislasagne (alla taas ohjetta kehiin). Siihen sivuun hyvää vihreää salaattia niin kyllä maistui! Ja ettei laatuajasta nauttiminen jäisi ihan kesken niin jälkkäriksi nautittiin jätskiä ja marjapaistosta, tietenkin vastajauhetuista pavuista keitellyn espresson kera... Mmmm... 


Muuta uutta? No ei. Elämä hymyilee kilpaa auringon kanssa, mitäpä siihen mitään lisäämään.


Kasvislasagne
(pieni vuoallinen)

Täysjyvälasagnelevyjä 6-8 kpl

Kasviskastike:
öljyä 
1 pieni kesäkurpitsa
4 tl aurinkokuivattuja tomaatteja basilikaöljyssä
n. 2 dl tomaattimurskaa
n. 3 dl kasvislientä (vettä + puolikas kuutio)
ripaus merisuolaa, mustapippuria, valkipippuria ja paprikaa
ropsaus sokeria tai 1 tl hunajaa

Juustokastike:
30 g voita
½ dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa (puolet tavallista, puolet soijamaitoa)
150 g emmentalraastetta
murskattua viherpippuria

Tee ensin kasviskastike: pilko tai raasta kesäkurpitsa ja paista sitä pannulla öljyssä kunnes se pehmenee. Lisää joukkoon aurinkokuivatut tomaatit sekä hetken päästä tomaattimurska. Sekoita hetki ja lisää kasvisliemi. Mausta oman maun mukaan (listassa ne mitä itse laitoin, tein siis sellaista mitä lapsetkin suostuvat syömään).

Tee juustokastike: sulata voi kasarissa, sekoita joukkoon vehnäjauhot ja sekoittele hetki. Lisää joukkoon maito pikkuhiljaa lisäillen, sekoita koko ajan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoitellen, anna kiehua muutama minuutti. Ota pois levyltö, lisää juustoa n. 100 g ja viherpippuri. 

Voitele uunivuoka, laita pohjimmaiseksi kasviskastiketta, sen päälle juustokastiketta ja niiden päälle levyjä vierekkäin. Tee samaan tapaan pari kolme kerrosta, laita päällimmäiseksi juustokastikekerros ja ripottele loput juustot pinnalle. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia, eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua!

torstai 10. lokakuuta 2013

Takana viikko kasvissyöjänä

Otsikko puhukoon puolestaan. Eli viikko on menty puhtaasti kasvisruoalla, samalla kun ruokavalio muuttui ns. normaaliksi. Eli kaloreita pitäisi ruoasta saada noin 2000, mikä vastannee meikäläisen kokoisella ihmisellä tosiaan normaalia perusaineenvaihduntaan tarvittavaa määrää. Alkuun huomasi, että kalorimäärän muutos pakotti käymään paskalla (sori vaan detaljitaso tällä kertaa, toisaalta - milloinkas sitä on tässä blogissa turhia kaunisteltu!!) useampaankin kertaan päivän aikana, ja kauhistelin jo mielessäni sitä, kauanko moinen paskanakki mahtaa jatkua. Muutaman päivän - luojan kiitos.

Sitten se vegeaspekti. Voin ilolla tunnustaa että kertaakaan ei ole tehnyt oikeastioikeasti mieli lihaa, vaikka sitä joka päivä olisi sekä työpaikan ruokalassa että kotona lasten ruokien seassa tarjolla. Olokin on kyllä se mukainen: ei hitaasti sulavaa mättöpalloa mahassa ruokailun jälkeen, toisin sanoen kevyt olo kaikenkaikkiaan. Eikä tee mieli makeaakaan, vaan verensokeri pysyy hyvin hallinnassa. Enkä ole lainkaan huolissani tarpeellisen protskumäärän saamisesta, koska maitotuotteet, kananmuna ja noin kerran viikossa myös kala kuuluu ruokavalioon. Me likes. Näinköhän minusta tuli (semi)kasvissyöjä kertaheitolla...?


Treeniasiaa vielä vähän, ennenkuin lätkäisen tuohon alle tämän postauksen ruokavinkin. Saliohjelmaa on nyt rukattu, ja rehellisesti sanottuna aika kauhulla tuota katselin. Voimaa - juuh... Sitä selvästikin lähdetään hakemaan. Ankkataaperrus ja gorillakädet taitaa tehdä paluun tähän huusholliin. Joogaakin olen käynyt salilla tekemässä aina kun siihen on ollut tilaisuus, ja Hannen kurssilla saadut muutamat uudet asanat on kyllä aivan mahtavia. Ja yllättäen ulkonäkö pettää, eli vaikka nuo näyttävät sivusta katsottuna suht simppeleiltä niin ovat kyllä ihan kaikkea muuta... Tässäkin mielessä - challenge yourself.


Pintaa syvemmälle. Sinnehän tuo osuu ja uppoaa - kaikki edelläkirjoitettu!

Sitten loppuun vielä se testattu ja hyväksi havaittu ruokavinkki. Linssithän on tunnetusti hyvä proteiinin lähde kasvissyöjälle, ja pääsin kerran maistamaan Heidin laittamaa intialaista linssimuhennosta eli dahlia (joskus näkee kirjoitettavan myös dal tai dhal) ja se oli kyllä aivan uskomattoman herkullista!! Näin myös vilaukselta sen ohjeen, mutta hölmöyksissäni en kirjoittanut sitä itselleni, eli tämä allaoleva versio on enemmän tai vähemmän muistin varassa tehty. Hyvää siitä silti tuli! BTW oheisesta ohjeesta saa useamman annoksen, itse olen lämmitellyt tuosta määrästä muhennosta lisäkettä muutamalle aterialle, elikkäs jos vain itselleen haluaa tätä tehdä niin määriä kannattaa rukata sen mukaan uusiksi.


Dahl punaisista linsseistä

öljyä
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 tl currya
1-2 tl chiliä
1 tl kurkumaa
1 tl jeeraa
1,5-2 dl punaisia linssejä (huuhdeltuna)
n. 5 dl kasvislientä
tuoretta persiljaa tai korianteria

Paista pilkottu sipuli ja valkosipuli pehmeäksi pannulla miedolla lämmöllä tilkassa öljyä. Lisää joukkoon mausteet ja paista niitä hetki. Lisää joukkoon huuhdotut linssit ja lisää kasvislientä muutama desi. Jätä hautumaan miedolle lämmölle ja lisää joukkoon lisää kasvislientä sitä mukaa kun neste imeytyy linsseihin. Hauduta niin kauan kun linssit on kypsiä (noin 10 minuuttia) tai kunnes ne ovat sopivan mössöä omaan makuusi (itse hauduttelin 25-30 minuuttia eli ihan pehmeiksi asti). Ripottele valmiin muhennoksen pinnalle persiljaa tai korianteria.

Ekstravinkki: voit loppuvaiheessa lisätä nesteeksi kasvisliemen sijaan myös kookosmaitoa!

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Enempi parempi

Nimittäin saatiin Annin lisää seuraa tänään salille, kun Mallu liittyi porukan jatkoksi. Ja piiskahan siinä viuhui taas, kun takalistolle annettiin kunnolla kyytiä!! Enempi parempi siis, hyvä treeni ja iloinen mieli kaikilla sen jälkeen! Odotettavissa huomenna joogatunnilla jotain tähän suuntaan:


Takalisto-osastoon tai ainakin sille suunnalle "osui ja upposi" myös tämän päivän treenijuoman sekaan lorautettu kookosveden loppu... BIIIIG MISTAKE!! Jos nimittäin joku ei tiedä, miltä tuo kyseinen vesi maistuu, niin ostakaa ihmeessä purkki, maistelkaa ja miettikää hetken mikä tutunomainen jälkimaku siinä on. Uudestaan en tuota sotkua kokeile, vaikka miljoonan maksaisitte! Ihan ok viherpirtelöissä mutta pelkältään - juuei. Ei enää ikinä.


Päivän Kokeileva keittiö -osuuskin tuli vietettyä, kun lupasin jo viikolla kokata Annille jotain bulgurista. Salaatissahan tuo on aivan loistavaa sellaisenaankin, mutta päädyin kokeilemaan vuosia sitten maistamiani erinomaisen hyviä falafelin tapaisia kasvispihvejä, joissa jauhojen tilalla on keitettyä bulguria. Ohessa ohjetta, kannattaa kokeilla!

Falafel-pihvit bulgurista

1 1/4 dl bulguria
2 dl kiehuvaa vettä
1 prk kikherneitä valutettuna ja huuhdottuna (tai n. 120 g kuivattuja kikherneitä liotettuna yön yli)
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl jauhettua korianteria
1-2 tl jeeraa
1 tl sitruunamehua
1 tl leivinjauhetta
silputtua tuoretta persiljaa
öljyä paistamiseen

Kaada kiehuva vesi bulgurin päälle ja anna kypsyä puolisen tuntia. Silppua sipuli monitoimikoneessa, lisää kikherneet ja hienonna hetken aikaa (karkeaksi palaseksi). Lisää valkosipuli, suola, korianteri, jeera ja sitruunamehu ja hienonna kunnes aineet on hyvin sekaisin mutta ei sosetta.

Lisää liotettu bulgur ja leivinjauhe, miksaa kunnes aineksista muodostuu pallo. Jos massa on liian pehmeää, lisää sekaan jauhoja (itse käytin kaurajauhoja) ruokalusikallinen kerrallaan. Lisää sekaan persiljasilppu ja sekoita. Anna taikinan levätä jääkaapissa muutamasta tunnista yön yli. 

Tee massasta palloja ja litistä niitä hieman. Paista tilkassa öljyä kohtuukuumalla pannulla muutama minuutti per puoli, eli kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoile esim. salaatin, tomaatin ja ranskankermakastikkeen kera!


Ps. Itselläni ei kaapista löytynyt persiljaa eikä jeeraa, eli jätin nämä pois. Korianterijauheen korvasin kätevästi tuoreella versiolla, jota sattui pöydällä vielä olemaan ruukussa, tämä toimi vallan loistavasti! Paistamiseen käytin hamppuöljyn ja oliiviöljyn sekoitusta, ja ranskankermakastike korvattiin Sweet Chili -kastikkeella. Ensi kerralla taidan livauttaa jo suoraan taikinaan tuota chiliä, sekä varata kastikkeeseen maustamatonta jogurttia ja sekoittaa siihen sopivasti mausteita. Namnam!

lauantai 5. lokakuuta 2013

Kiputerapiaa

Taas huomaa ettei ole tullut salilla käytyä hetkeen... Terhi näemmä ruoski keskiviikkona niin perusteellisen selkätreenin, että vieläkin jumittaa. Eilisen rinta/ojentaja -iltatreenin jälkeen en meinannut saada jumppatoppia ja toppimallisia rintsikoita päältä, kun käsiä ei pystynyt nostamaan... Harkitsin jo hetken aikaa saksia, mutta tarpeeksi kauan kun apinan raivolla yrittää niin kyllä se lopulta onnistuu. Kevyehkön post-treeni -hien saattelemana.


Ja vaikka pahalta tuntui (ja tuntuu edelleen) niin kyllä se hyvää teki - ja tekee. Kiputerapiaa parhaimmillaan... Siihenkin itse asiassa sain pitkältä tuntuneen odotuksen jälkeen lisäapuja, kun elokuussa tilaamani triggerpistekirja kolahti postilaatikkoon. Taisin joskus aiemmin jo viitata triggereihin ja siihen, että niistä löysin viimeinkin syyn selkäjomotuksiin. No, nyt on sitten tavan kipuraamattu helposti käsillä, eli vaikka internetin ihmeellinen maailma on hyviä triggerisaitteja pullollaan, niin kyllähän tuo kirja helpottaa elämää paljon. Kyseessä siis tällainen opus, jos vaikka jotakuta sattuu kiinnostamaan:


Lihaton lokakuukin tuntuu käynnistyneen ihan hyvin, tosin eilen kauppareissulla kun hain tytöille Hesestä ranskiksia niin ajattelin hetken aikaa napata itselleni mukaan samalla salaatin. Sitten päässä alkoi kaikua että haloo...! Ei sitä nyt mitään kanasalaatteja napata mukaan, liha on nounou. Päädyinkin sitten kotiin päästyäni kokeilemaan jossain blogissa bongaamaani lämpimän kikhernesalaatin ohjetta, ja totesin sen olevan varsin käyttökelpoinen, sekä maultaan että ravintoarvoiltaan. Ohessa ohjetta - helppo, nopea ja riittävän yksinkertainen toteuttaa! 


Artisokka-kikhernesalaatti
(4 lisäkesalaattia tai yksi ruoka-annos)

1-2 rkl öljyä
1 prk latva-artisokan sydämiä suolaliemessä (5-7 sydäntä)
1 prk kikherneitä
50-100 g manteleita
ripaus merisuolaa
1 tl sitruunamehua
2 rkl tuoretta silputtua persiljaa

Valuta ja huuhdo latva-artisokat ja kikherneet. Ruskista herneitä pannulla tilkassa öljyä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia ja siirrä kulhoon odottamaan. Paloittele artisokat ja ruskista nekin öljytilkassa pannulla, sekoita herneiden kanssa. Murskaa mantelit ja halutessasi paahda niitä hetki kuivalla pannulla. Sekoita artisokkien ja herneiden kanssa. Mausta suolalla, sitruunalla ja persiljalla (itse korvasin persiljan korianterilla, toimi loistavasti!). Tarjoa lämpimänä.

Voisinpa muuten kokeilla jakaa aina päivittäin jonkin hyväksi havaitun vegeruokaohjeen jota kokeilen, tämä kun on itsellenikin varsin uutta... Onneksi sain Annilta pari kasviskeittokirjaa lainaan, niistä on hyvä ammentaa uusia ajatuksia ja ideoita jatkoa varten!!

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Syömisen iloa!

Nyt on viimeinkin lupa syödä taas kunnolla, hyppyläpsyhymiöt sille!! Kunnolla tarkoittaa siis oikeaa ruokaa, ei VHHta tai miinuskaloreita vaan normaali ruokavalio. On tätä odotettukin jo, viimeksi tänään kuolasin työpaikan ruokalassa kaverin lautasella makoillutta salaattiannosta - oliiveja, nuudeleita ja halloumia. Omnomnom... Melkein teki mieli ehdottaa vaihdettaisiinko, oman eväslaatikon pavut ja kana ei vaikuttaneet enää ollenkaan houkuttelevilta!

Päivän salitreenien aikaan juteltiinkin sitten Terhin kanssa asiasta, ja nyt siirrytään sitten lihasten lihottamiseen. Painoa on lähtenyt alkuperäisestä tähän aamuun mennessä 8,1 kg, ihan kelpo lukemat, ja suunnilleen tätä lukemaa koitetaan jatkossakin ylläpitää - siirtää vaan tuota painoa läskistä lihaksiin. Ja muuten, huomasitko? Kävin tosiaan pitkästä aikaa kunnolla salilla, vedettiin mukavahko selkätreeni ja kyllähän tuo taas heti takaosastolla tuntuu. Oumaigaad, jo nyt... Huomenna voi taas olla pykälää mielenkiintoisempi työpäivä.

Mutta siihen syömiseen vielä. Raakaruokaa olen haaveillut syöväni säännöllisesti jo pidemmän aikaa, ja nyt syksyn aikana siihen suuntaan onkin tullut siirryttyä yhä enemmän. Kaapista löytyy jos jonkunlaista ruoka-ainetta (isäntä raukka, toivottavasti tuo löytää sieltä vielä jotain suuhunpantavaa...), lisäksi on tullut tehtyä muutamia uusia hankintoja - nämä löytyy nyt kaapista ja onpa nuo olleet jo ahkerassa käytössäkin:



Toisin sanoen yläkuvassa julienneleikkuri, jolla saa näppärästi esim. kesäkurpitsasta spaghettia, sekä vihannesmandoliini, jolla saa kätevästi slaissattua tai viipaloitua kasvikset ja vihannekset tasalaatuiseksi esim. kuivuria varten. Noita ei voi kuin rakastaa, varsinkin kun minä ja veitset ei tunnuta sopivan välillä saman leikkuulaudan ääreen...

Ja mistä sitten tulee se otsikossa mainittu syömisen ilo? Tartun haasteeseen kaksi päivää myöhässä, mutta Lihaton lokakuu, here I come!!


Jostain kumman syystä viimeistään VHHn lihamäärä kypsytti ajatuksen kasvisruoasta täyteen kukoistukseen... Aiemmin olen sitä pohtinut ja miettinyt, että pitäisi kokeilla sopisiko se, mutta olen aina ajatellut tykkääväni lihasta liikaa. Nyt sitä on syönyt sitten oikeasti yliannostuksen verran, eli aika on kypsä tähän muutokseen. Lakto-ovona on tarkoitus lähteä liikkeelle, ja kalaa syödä edelleen (poislukien tonnikala, hyih olkoon sillekin tässä vaiheessa...), eli punainen liha ja kana - se on soromnoo. 

Lopuksi vielä haaste sille puolelle kuvaputkea: nyt reippaasti parhaita kasvisruokareseptejä jakoon kommenttikenttään - katsotaan kuinka pitkälle tämä kantaa!!

tiistai 1. lokakuuta 2013

Challenge yourself

Taidan olla tulossa hulluksi. Kirjaimellisesti. En nimittäin koskaan ole oikein tykännyt juoksemisesta, ja nyt pohdin pienessä mielessäni jättiharppausta oman mukavuusalueen ulkopuolelle - haaveena juosta puolimaraton. Voi elämä. Mistäköhän ihmeestä tämä ajatus nyt on nupin pohjalle kalahtanut?


Annihan se varmaan (kiitosta vaan taas kerran...) on onnistunut saamaan tämän ajatuksen istutettua mieleeni. Kuulen nimittäin korvissani koko ajan mantran "Mitä enemmän juokset, sitä nopeammin olet perillä". Ehkä tämä on se ajatus mikä juoksustani on puuttunut? Moni kehuu pääsevänsä lenkin aikana siihen ihanaan flow -tilaan, jossa pää tyhjenee ja ainoa ajatus on siirtää jalkaa toisen eteen, askel askeleelta. Itse en ole sitä koskaan vielä onnistunut tavoittamaan, siksi kai haluaisinkin haastaa itseni kokeilemaan! Ja koska kaikessa tekemisessä on (ainakin minulla) oltava kunnollinen tavoite tai maali, niin olkoon se sitten puolimaraton. Naisten kymppi on käyty kokeilemassa jokunen vuosi sitten, ei tosin sitäkään kokonaan juosten mutta maaliin päästiin - ehkä sen juokseminen keväällä voisi olla hyvä välitavoite?

Sitten pieni haaste ruudun toiseen päähän - kuka lähtee mukaan? Jos ei puolimaratontavoitteeseen saakka, niin ainakin tuohon naisten kymppiin? Olisi ihanaa koota isompi poppoo liikkeelle ja tehdä matkaa toinen toisiamme tsempaten!