perjantai 28. kesäkuuta 2013

Muutama sana lisäravinteista

Olen aikaisemmin suhtautunut hyvinkin nihkeästi lisäravinteisiin, ja ollut vakaasti sitä mieltä, että tarvittavien ravintoaineiden pitää tulla ruoasta. Niin sitä ihmisen mieli muuttuu, kun huomaa, että a) ne oikeasti toimivat, b) kun niihin saa riittävän opastuksen, ja c) kun syyt niiden käyttöön on hyviä ja perusteltuja.

Eli ennenkuin kukaan ehtii kysellä, niin tässäpä listaa siitä, mitä "uutta" projekti on tuonut ruokavaliooni.

Omega-3

Omega-3 -rasvahapot kalaöljykapseleiden muodossa ei kuuluneet lainkaan suosikkeihini, sillä aiemmat kokeilut kalaöljykapseleiden kanssa olivat osoittaneet sen, miten yököttävän kalanmaun ihminen voi saada kitusiinsa niiden aiheuttamien röyhtäyksien muodossa... No, hyvinpä nuo tuntuvat nyt uppoavan, ei tosin vieläkään ilman röyhtäilyjä, mutta näemmä niiden kanssa oppii elämään - läheiset tosin taitavat välillä kärsiä noista enemmän kuin minä itse!

Miksi niitä sitten kannattaa syödä? No. Wikipediahan tietää kaiken, eli sitä lainaten: omega-3-rasvahappoihin kuuluvat muuan muassa alfalinoleenihappo (ALA), joka on ihmiselle välttämätön rasvahappo, dokosaheksaeenihappo (DHA), ja eikosapentaeenihappo (EPA). Ihmisen pitää saada ravinnosta etenkin alfalinoleenihappoa, koska keho ei pysty valmistamaan sitä itse. Omega-3 -rasvahapot osallistuvat mm.  verisuoniston, hermoston ja rauhasten toimintaan ja kehitykseen sekä auttavat alentamaan kolesterolia. ALA lievittää tulehduksen oireita, vähentää veren hyytymistä ja ehkäisee sydämen rytmihäiriöitä sekä rintasyöpää.

Lienee vielä syytä mainita, että omega-kolmosia saa kalaöljyn (sisältää pääasiassa DHAa ja EPAa) lisäksi kasvikunnan tuotteista kuten pellavansiemenöljy, hamppuöljy, rypsiöljy ja saksanpähkinä (erinomaisia ALAn lähteitä - etenkin pellava!!). Itseltäni löytyykin kaapista näitä, molemmat säännöllisessä käytössä:


Vielä sen verran lisään, että näiden lisäksi aktiivikäytössä on muitakin rasvan lähteitä, mm. kylmäpuristettua kookosöljyä laitan joka ikinen aamu puuron sekaan, ja paistamisessa käytän oliiviöljyä. Myös avokadoöljyä löytyy kaapista, sitä lorautan vaihtelun vuoksi aina välillä salaatinkastikkeeksi balsamicon sijaan.

Malto

Malto eli maltodekstriini on puolestaan nopeaa tärkkelystä, joka valmistetaan tärkkelyspitoisista kasveista (perunasta, maissista tai vehnästä). Sitä käytetään hiilihydraattien lähteenä etenkin urheilijoiden suosimissa ns. palautusjuomissa. Se täydentää tehokkaasti kehon glykogeenivarastoja ja siten edesauttaa rasituksesta palautumista. Maltoa on mukana luonnollisesti myös valmiissa palautusjuomajauheessa, joka myös lymyilee kaapin perällä sellaisia päiviä varten, kun ei omaa palkkarisekoitusta jaksa alkaa mittailemaan!



Lisäprotskut

Ensin se tietopläjäys: kaikkihan tietää, että proteiinit koostuvat aminohapoista, joita on kaikenkaikkiaan noin 80. Ihminen tarvitsee näistä 20 erilaista elimistön normaaliin toimintaan. Yhtätoistä näistä keho pystyy tuottamaan itse, loppuja on saatava ruoasta. Jos keho ei saa riittävästi protskua (tai kaikkia tarvittavia aminohappoja), keho alkaa pilkkomaan lihaskudosta korvatakseen puuttuvat aminot. Toisin sanoen lihasten säilyttäminen tai kasvattaminen on tällöin mahdotonta.

Oikaisen ja yksinkertaistan nyt vähän tässä kohtaa, ja totean vaan, että vaikka ruoasta saisikin tarpeelliset aminot, niin niiden ottaminen erikseen lisäravinteen muodossa saa ne vaikuttamaan täysin eri tavalla aikaansaaden paljon enemmän kuin vain lihaskasvua. 

Itseltäni löytyy kaapista toistaiseksi puhtaana aminona vain L-arginiinia, joka lisää veren virtausta eli toisin sanoen vie lihaksiin enemmän ravintoaineita, nopeuttaa niiden kasvua sekä lisää lihasvoimaa. Samaan kuvaan on eksynyt myös Foreverin protskupirtelöjauheet, joista löytyy peräti 18 eri aminohappoa yhdistettynä aloeen - hyvää!! Jos jotakuta kiinnostaa nämä niin pistäkää viestiä, mielelläni kerron lisää ja tarjoan vaikka testikierroksenkin!


Protskupirtelöistä tuli mieleen vielä, että näiden lisäksi kaapissa piileksii palkkarijuomasekoitusta varten myös aiemmin hankkimaani heraproteiinijauhetta, jossa on mm. glutamiinia (edistää palautumista, parantaa immuunipuolustusta, helpottaa ruoansulatusta, estää uupumista ja vähentää makeanhimoa) ja BCAAta eli mm. leusiinia, valiinia ja isoleusiinia (lihasten rakennusaineita, lisäävät myös kestävyyttä, vähentävät väsymystä ja kiihdyttävät immuunijärjestelmän toimintaa). 



Muuta kaappiin eksynyttä...

Mainitsin edellisessä kirjoituksessa tuon MSMn, eli sitäkin löytyy kaapista. Se on siis dimetyylisulfonia, joka tosiaan auttaa mm. lihaskramppeihin (monista muista vaivoista puhumattakaan, googlatkaa jos kiinnostaa). Lisäksi sen sisältämä rikki osallistuu kehossa joidenkin aminohappojen muodostamiseen, eli siitä on siinäkin mielessä hyötyä! Toinen pussukka mitä kaapin perällä on, on hamppuproteiinia, käytännössä olen lisännyt sitä viherpirtelöihin sekä noihin suklaanamusiin, joita jokunen postaus sitten mainostin. Se sisältää kaikkiaan 21 proteiinia, eli siis myös noita, joita keho ei itse pysty valmistamaan, plus omega -rasvahappoja (sekä kuutosta että kolmosta) ja kuituja. Hyvä paketti kaikenkaikkiaan, itse en vaan ole tuohon makuun niin paljoa tykästynyt että pystyisin tuota sellaisenaan protskujuomassa käyttämään...


Lisäksi tietty Frantsilan yrttiuutteita, Aurinkovoimaa (nokkos/yrttivalmiste, oikea vitamiinipommi siis), chlorellaa, spirulinaa jne jne on kaappeihin eksynyt, niitä tulee käytettyä silloin tällöin kun mieli tekee, mutta jotenkin ne eivät ole iskeneet (vielä?) itseään läpi. Ai niin ja ne kaakaonibsit, ne on herkkua!! 

Hitsit, nyt alkoi tehdä mieli taas mansikkarahkaa kaakaonibseillä kuorrutettuna, taidanpa hipsiä tästä pikkuhiljaa iltapalalle... 

2 kommenttia:

  1. Miulla on ravitsemusterapeutin suosituksesta ne aivopähkinät (saksanpähkinät) omegoitten lähteenä kun nuita kalaöljyjä en käytä. Arkena muistan syödä, mutta en viikonloppusin. t. Anni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otat ne aina samaan aikaan päivästä saman ruoan yhteydessä niin siihen tottuu - kohta et osaa syödä esim. iltapalaa ilman noita!

      Poista